Home en nieuws Roemruchte geschiedenis Het gebouw Historische beschrijvingen Virtuele 3D Paleis Literatuur Winkel Links


COLOFON
Deze website en het 3D model van het Paleis voor Volksvlijt worden ontwikkeld door Mainstream Netservice. Voor meer informatie: info@mainstream.nl.

© Copyright 2011.

Toevoegen aan Favorieten

INVLOEDEN

Certosa di Pavia

Algemene Kunst Geschiedenis - Deel 5
Uitgeversmaatschappij W. de Haan
Utrecht 1950

In het 4e hoofdstuk schrijft dr. E. Houtzager op pagina 252 het volgende:

Een aparte plaats neemt nog in Cornelis Outshoorn (1812-'75), die in navolging van Paxtons Crystal Palace, tussen 1855-'67 het Paleis voor Volksvlijt - in 1929 verbrand - op toch niet onzelfstandige manier bouwde. Het Paleis voor Volksvlijt, dat fijner gedetailleerd was dan Crystal Palace met zijn losse soms zo minaretachtige kleine torentjes en zijn smalle hoofdkoepel, herinnert in de algemene opzet eer aan Italiaanse gebouwen der late Renaissance, nl. aan de Certosa van Pavia, van welker kruisgangzijde destijds een grote photo in omloop was.

De auteur suggereert hier dat Outshoorn zich bij het ontwerp voor het Paleis wellicht liet inspireren door dit kloostercomplex waarvan de bouw al in 1386 begon. Hieronder een aantal links dat leidt naar een of meer afbeeldingen van de Certosa van Pavia. De bezoeker van deze website kan nu zelf beoordelen hoe significant de overeenkomsten zijn...

(Let op, onderstaande links vallen buiten deze website en de inhoud kan inmiddels gewijzigd zijn.)

Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3

Officiële website Certosa di Pavia
Zoek met Google naar afbeeldingen van de Certosa van Pavia