Home en nieuws Roemruchte geschiedenis Het gebouw Historische beschrijvingen Virtuele 3D Paleis Literatuur Winkel Links


COLOFON
Deze website en het 3D model van het Paleis voor Volksvlijt worden ontwikkeld door Mainstream Netservice. Voor meer informatie: info@mainstream.nl.

© Copyright 2011.

Toevoegen aan Favorieten

NIEUWS ARCHIEF

woensdag 26 juli 2006

Nieuw in de Paleiswinkel is een reproductie van het boekje Wandelingen op de Tentoonstelling van Tuinbouw uit 1865. In het werkje doet P.H. Witkamp een haast poëtisch verslag van de tentoonstelling. De tekst wordt geïllustreerd door twaalf gravures van W. Hekking Jr. en J. C. Greive Jr.

Verder zijn de links bijgewerkt.

Wel en wee rond het digitale Paleis voor Volksvlijt
woensdag 21 december 2005

Na veel stilte rondom de bouw van het driedimensionale Paleis voor Volksvlijt volgt hier de stand van zaken.

Na een aantal jaren van noeste arbeid was reeds vorig jaar het virtuele Paleis voor Volksvlijt bijna klaar om geopend te worden. Nu was (en is) het natuurlijk de bedoeling dat het virtuele Paleis voor iedereen via Internet toegankelijk is. Uitgangspunt was om dit via een voor dat doel geschikt programma te doen: Adobe Atmosphere. Terwijl het Paleis zijn voltooiing naderde, besloot Adobe eind vorig jaar geheel onverwacht om te stoppen met de ondersteuning van deze software.

Probleem is nu dat het 3D model is gebouwd in een formaat dat niet langer te publiceren is. Er wordt gekeken naar de beste oplossing om het virtuele Paleis in een ander formaat op Internet te zetten. Het goede nieuws is dat een groot deel van het model (met name de textures) opnieuw gebruikt kan worden. Het doel is nog steeds om binnenkort een Paleis voor Volksvlijt voor de 21e eeuw te openen waar weer tentoonstellingen zullen worden gehouden en bezoekers virtueel door de zalen kunnen wandelen.

Als sneak preview volgt hier een aantal afbeeldingen van het Paleis in bijna voltooide glorie:




Zie verder de nieuwe rubriek Downloads om een Windows screensaver te downloaden van de 12 chromolithografieƫvan Hekking.

thecrystalweb
maandag 4 oktober 2004

De Oostenrijkse website thecrystalweb° is een online magazine dat aandacht besteedt aan diverse onderwerpen die iets te maken hebben met kristal. Niet verwonderlijk wordt de site gesponsord door Swarovski. Ook het Paleis voor Volksvlijt en de bouw van het virtuele Paleis krijgen aandacht. Lees het artikel in het Duits of Engels.

Het Paleis op Schiphol
donderdag 3 juni 2004

Op luchthaven Schiphol is de officiële opening verricht van Grand Café Het Paleis en Mediteranean Sandwich. Dit etablissement is geheel uitgevoerd in de stijl van het Paleis voor Volksvlijt. Voor de aanwezigen was een folder beschikbaar met een beknopte geschiedenis van het gebouw. Bekijk hier de Nederlandse (PDF 1,85 MB) of de Engelse (PDF 1,85 MB) versie. Het Paleis bevindt zich na de paspoort controle in Lounge 1.

Woensdag 22 oktober 2003

Wat zouden we te zien krijgen als er rond 1900 op het dak van het Amstel Hotel te Amsterdam een webcam had gestaan? Neem een kijkje met de enige echte Paleis Webcam.

Nog steeds zijn onze internetarbeiders druk bezig met het virtuele Paleis. IJs en weder dienende laat de opening niet lang meer op zich wachten...

Maandag 17 maart 2003

De architecten van het Bouwkundig Weekblad Architectura, keken in 1929 kritisch terug op de bouwkundige aspecten van het Paleis voor Volksvlijt. Het complete betoog staat nu on-line.

Nieuw in de Paleiswinkel is een postzegelbouwplaat van Joost Veerkamp.

Verder vorderen de bouwwerkzaamheden aan het 3D model van het Paleis gestaag...

Vrijdag 13 december 2002

Het aanbod van de Paleiswinkel is uitgebreid met een aantal publicaties van de Nederlandse kunstenaar Joost Veerkamp.

Verder is er in de Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein een tijdelijke tentoonstelling ingericht over het Paleis voor Volksvlijt. Te bezichtigen op werkdagen tot en met 3 januari 2003; legitimatie en vooraanmelding verplicht.

Maandag 14 oktober 2002

In De Amsterdamsche Gids van mei 1929 werd na de brand gedetailleerd teruggeblikt op de geschiedenis van het Paleis. Het volledige artikel is nu on-line te lezen. Verder is de tijdlijn enigszins uitgebreid.

Dinsdag 1 oktober 2002

De artikelen Het Paleis voor Volksvlijt in de Asch gelegd en De Paleis-Balletten uit het weekblad De Stad Amsterdam van 1929 zijn nu in de originele opmaak te lezen in de rubriek Roemruchte Geschiedenis.

Woensdag 17 juli 2002

De prachtige chromolithografieën van Willem Hekking Jr. zijn nu te bewonderen in de rubriek Historische Beschrijvingen. In de winkel kan een set van twaalf foto's naar deze litho's besteld worden.
Verder is het oudere nieuws verplaatst naar het archief.

Donderdag 4 juli 2002

Om de navigatie te vergemakkelijken is het uiterlijk van de website iets aangepast. Zo heeft iedere pagina nu aan de linkerkant een submenu. Een nieuw onderdeel is de tijdlijn: hierin wordt een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Paleis kort belicht. Verder zijn de links uitgebreid.

Vrijdag 28 juni 2002

De Stichting tot herbouw en exploitatie van het voormalige Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam heeft haar eigen website geopend. Daar zal alle informatie met betrekking tot de stichting verstrekt worden. De website is ook te bereiken via de link 'Stichting herbouw' in de navigatiebalk.

Dinsdag 25 juni 2002

In 1865 vond in het Paleis voor Volksvlijt de Tentoonstelling van Tuinbouw plaats. In de rubriek Roemruchte Geschiedenis zijn nu de complete tekst en afbeeldingen te vinden uit de historische tentoonstellingscatalogus.

Woensdag 19 juni 2002

In de rubriek Het Gebouw aandacht voor de Certosa di Pavia, een Italiaans kloostercomplex dat Cornelis Outshoorn wellicht inspireerde bij zijn ontwerp van het Paleis.

Maandag 17 juni 2002

Wim T. Schippers pleit voor herbouw van Amsterdams Paleis voor Volksvlijt
Het Paleis voor Volksvlijt, dat in 1929 in vlammen opging, moet worden herbouwd, en wel op de plaats waar het ooit stond: het Frederiksplein in Amsterdam. Het gebouw van De Nederlandsche Bank zal ervoor dienen te wijken.
Met het doel dit ideaal te verwezenlijken heeft Wim T. Schippers maandag 17 juni 2002 in het VPRO-programma Flogiston een stichting opgericht.

Donderdag 13 juni 2002

Mainstream Netservice opent website www.paleisvoorvolksvlijt.nl
Deze website wil een zo compleet mogelijk beeld schetsen van het Paleis voor Volksvlijt. Het hoogtepunt zal gevormd worden door een realistisch drie-dimensionaal model van het Paleis, dat 'virtueel' bezocht kan worden. Hiermee breidt Mainstream Netservice het dienstenpakket uit.

Al maanden wordt er door de internetwerklieden druk gebouwd aan het nieuwe Paleis. Hieronder een kleine impressie van de bouwwerkzaamheden: